Pareizs zīmuļa satvēriens

Šad tad jokoju, ka mana meita satver rakstāmo kā māksliniece (ja vien zīmētu pie molberta!). Patiesībā ir ļoti svarīgi iemācīties turēt zīmuli pareizi. Ja līdz 7-8 gadiem iemācās nepareizi satvert rakstāmo, tas pat īsti vairs neesot labojams, kā arī var rasties dažādas problēmas gan stājā, gan arī pašapziņā.

Lai arī manai meitai ir labi attīstīta sīkā motorika, raksta un zīmē pat ļoti glīti, zīmuli viņa satver nepareizi. Sākumā mēģināju labot un rādīt, kā pareizi jāsatver, bet viņai tas ātri vien apnika un reizēm pat iespītējās un mācīja mani.

Ar laiku mazliet atslābu, bet tad b/d audzinātāja mums ieteica pamēģināt uz zīmuļa uzliekamu gumiju, kas palīdz satvert rakstāmo pareizi (redzams bildē), kas patiešām arī palīdz. Nav arī vairs spītēšanās, jo ir interesanti. Protams, ne vienmēr un visu laiku sanāk izmantot šo papildus rīku, bet pamazām sāku novērot, ka ir reizes, kad jau pati sāk satvert zīmuli pareizi.

Pareiza rakstāmā satveršana ir būtiska rokraksta veidošanā un arī prasmēm zīmēt, tā nodrošina to, ka rakstīšana ar laiku padosies raitāk un ātrāk, kā arī, ka roka un pirksti rakstīšanas laikā tik ātri nenogurs.

No mūsu pieredzes pareiza satvēriena apgūšanai varu ieteikt:

  • izmēģināt gumijas uzliku (var nopirkt Amazonē, meklējot “Pencil Grips”);
  • pavērot, vai bērnam ir ērti sēdēt pie galda, vai tas ir atbilstošs bērna augumam;
  • izvēlēties bērnam atbilstošu rakstāmo – diametrā labāk mazāku un apaļu, lai vieglāk satvert. Parasti rakstāmie ir 14-16 cm gari, bet mazākam bērnam var piedāvāt nedaudz īsāku zīmuli, jo roka ir mazāka un nav tik trenēta kā pieaugušajam. Saviem bērniem piedāvāju mīkstu zīmuli (uz zīmuļa apzīmē ar B burtu, var mēģināt arī vidēji cietu – HB), no pildspalvām izvēlos 0,5mm lodīšu pildspalvas.
  • lapu novietot nevis taisni priekšā, bet nedaudz ieslīpi, kā novietotu sev, lai ērti rakstīt;
  • pēc zīmēšanas vai rakstīšanas var pamasēt rociņas, izvingrināt pirkstus, kā arī, protams, ikdienā trenēt roku muskulatūru ar dažādiem darbiņiem, kā piemēram, darbošanos ar plastilīnu, griešanu ar šķērēm, zīmēšanu ar pirkstiem.

Darba lapas rakstītprasmes treniņiem lejupielādē šeit!

Raksti komentāru:

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *